Перейти к основному содержанию

Зеленський закликав ЄС почати переговори про членство України в червні, а НАТО – запросити її до вступу

11.04.2024
Опубликовано в Чиновники

Володимир Зеленський подякував партнерам, які підтримують ці прагнення Києва

Переговори про вступ України до Європейського союзу потрібні для європейської єдності, вважає президент Володимир Зеленський . Про це він заявив на спільному виступі з президентами Литви Ґітанасом Науседою та Польщі Анджеєм Дудою на саміті Тримор’я у Вільнюсі 11 квітня.

«Критично важливо для європейської єдності підтвердити, що Євросоюз не боїться самого себе і що НАТО не боїться власних правил: кожна демократична нація в Європі, яка поділяє та захищає спільні цінності Європи й євроатлантичного простору, заслуговує бути членом ЄС і Північноатлантичного альянсу», – сказав він.

Зеленський закликав підтвердити цей принцип реальними діями:

«Червень – це час, коли правильно буде почати фактичні перемови про вступ України в Євросоюз. Європі потрібен цей сигнал її власної сили, щоб у Путіна не було спокуси подумати, нібито Європа виявляє слабкість».

Президент також згадав про важливість запрошення України до вступу в Північноатлантичний альянс.

«Я сказав сьогодні партнерам, що Путін не зважає на наші дії, готуючи свої агресивні кроки. Він сам будує свій графік ескалації, наскільки може й наскільки нібито він на щось реагує. Путін хоче знищити Україну, а згодом підкорити всіх інших сусідів Росії. І у нашого життя та безпеки просто немає альтернативи, саме тому немає альтернатив і запрошенню України до Альянсу. Потрібне це запрошення в Альянс», – наполягає Зеленський.

Він також подякував партнерам, які підтримують ці прагнення Києва.

У грудні 2023 року Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України та Молдови до Європейського союзу.

Водночас, попри наполягання України щодо поступу до вступу в Північноатлантичний альянс, Сполучені Штати, зокрема, заявляють, що це можливо лише після завершення війни, яку розв’язав Кремль.

Форум