Перейти к основному содержанию

Україна повернула з тимчасово окупованих територій ще сімох дітей

04.04.2024
Опубликовано в Чиновники

Читать на русском

Україна повернула з тимчасово окупованих територій ще сімох дітей

Україна повернула з тимчасово окупованих територій ще сімох дітей

До України з тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей повернулись ще семеро дітей з родинами.

Про це у середу, 3 квітня, повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами Дмитра Лубінця, деякі сім’ї стали свідками мародерства, примусової паспортизації та насильства над українцями. Крім того, дітям доводилось навчатися у школі за російською програмою. А родини, де є хлопці-підлітки виїхали з тимчасово окупованих територій, щоб дітей згодом не забрали до російської армії.

«Батьки дітей у нашому Центрі захисту прав дитини озвучили, що перспективи майбутнього на ТОТ не вписуються в подальше бачення життя їхніх сімей, тож ухвалили рішення виїхати на підконтрольну Україні територію», – повідомив Дмитро Лубінець.

 ekikdiqrqidqtant

Зараз родинам і дітям допомагають представники Офісу омбудсмана, держструктури та благодійні організації. Тим, хто повернувся з окупації, потрібно відновити документи, влаштувати дітей у навчальні заклади та гуртки, а також знайти роботу.

Також Дмитро Лубінець запевнив, що фахівці нададуть сім’ям медичну, психологічну та гуманітарну допомогу. Крім того, з родинами працюватимуть правоохоронці, щоб зафіксувати факти російських злочинів, свідками яких вони стали.