Перейти к основному содержанию

Енергетики відновили лінію живлення ЗАЕС – «Енергоатом»

22.03.2024
Опубликовано в Чиновники

Раніше сьогодні в «Енергоатомі» заявили, що Запорізька АЕС перебуває «на межі блекауту» через масований удар РФ

Українські енергетики відновили лінію живлення Запорізької АЕС, пошкоджену через масований російський удар 22 березня, повідомив «Енергоатом».

«22 березня силами українських енергетиків відновлено роботу зовнішньої повітряної лінії ПЛ-750кВ «Дніпровська»… Наразі тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України знову зʼєднують дві лінії електропередачі: «Запорізька ТЕС – Феросплавна» напругою 330 кВ і «Дніпровська», завдяки яким забезпечується живлення власних потреб станції», – йдеться в повідомленні.

Раніше сьогодні в «Енергоатомі» заявили, що Запорізька АЕС перебуває «на межі блекауту» через масований удар РФ.

«Під час масштабної ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ «Дніпровська», що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС із об’єднаною енергосистемою України», – йшлося в повідомленні.

За даними компанії, від початку російської окупації у березні 2022 року Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів й один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова загрожує настанням аварійної ситуації, наголосили в «Енергоатомі».

Рано-вранці у всіх областях України була оголошена повітряна тривога через запуски Росією ракет. Про удари, зокрема по енергетичній інфраструктурі, повідомляли в Харкові, Запоріжжі, на Дніпропетровщині, Вінниччині, Хмельниччині, Івано-Франківщині, Львівщині, Сумщині, Полтавщині.

Російські війська під час масованої атаки також завдали удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі, де є серйозні пошкодження, повідомили в компанії «Укргідроенерго».

Влада Запоріжжя повідомила, що внаслідок удару по місту, який називають наймасштабнішим за рік, загинули троє людей, 14 – поранені.

Хмельницька ОВА повідомляла про двох загиблих і п’ятьох поранених внаслідок удару. Про двох постраждалих відомо на Івано-Франківщині.

У Міненерго наголосили, що сьогоднішній удар – наймасштабніша атака на українську енергетику за останній час.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські війська за ніч і ранок 22 березня запустили по Україні понад 60 безпілотників «Шахед» і майже 90 ракет різних типів.

Пізніше в Повітряних силах уточнили, що зі 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО.

Від Харкова до Івано-Франківщини: наслідки нового російського масованого обстрілу (фотосвідчення)

Від Харкова до Івано-Франківщини: наслідки нового російського масованого обстрілу (фотосвідчення)

У ніч на 22 березня Росія атакувала майже всі регіони України. «Кинджали», «Іскандери» і «Шахеди» летіли на українські міста та села від Харкова до Івано-Франківщини. Із 151 засобу повітряного нападу, які запустила РФ, 92 збили сили ППО. Є людські жертви та руйнування.

Форум