Перейти к основному содержанию

Сільське Чикаго: замах на черкаського суддю та уманський положенець «Суша» —

01.05.2024
Опубликовано в Бизнес

Дата: 1 мая, 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

Умань затримання смотрящего-

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Василь Гончарук, за організацію замаху на життя якого в другій декаді березня 2024 року було затримано та поміщено під варту місцевого «смотрящего» — 55-річного кримінального авторитета Ігоря Сушкова на прізвисько «Суша», не вбачає мотивом скоєння злочину власну професійну діяльність.

Відомості про це містяться в матеріалах судового реєстру.

З них випливає: будучи допитаним в якості потерпілого служитель Феміди засвідчив, що будь-яких конфліктних ситуацій на роботі не має. Ба більше — оскільки з кінця лютого 2016 року знаходиться без повноважень здійснювати правосуддя, з того часу у його провадженні не перебувало жодної справи.

Натомість замах на своє життя суддя пов’язує з діяльністю свого батька Миколи Гончарука, що є співвласником ТОВ «Юрінвест-Агро», яке займається оборобкою землі та вирощуванням зернових культур.

За словами Гончарука-молодшого, приблизно з 2019 року «Юрінвест-Агро» перебуває в стані конфлікту з іншим сільськогосподарським підприємством Уманщини. Мовляв, саме директор та чоловік однієї з співзасновниць оппонуючої ТОВ-ки (яка контролює частку в 52%) «ймовірно причетний до вчинення готування його умисного вбивства та може мати мотив на його вбивство».

Умань смотрящий

Співставлення контексту свідчень судді та додаткових матеріалів судового реєстру дозволяє припустити: йдеться про суперечку «Юрінвест-Агро» з підприємством ТОВ «Прометей», одним з бенефіціарів якого з часткою в 52% виступає Раїса Мальченко.

Чоловік останньої Володимир Мальченко є депутатом Бабанської селищної ради та виконавчим директором «Прометея».

«Прометей» та «Юрінвест-Агро» щонайменше з 2023 року «бодаються» в судах, вирішуючи питання «першої ночі» на оренду земельної ділянки загальною площею 3,1787 га в адміністративних межах Аполянської сільської ради Уманського району Черкаської області.

Восени минулого року Уманський міськрайонний палац Феміди пристав на аргументи родини Мальченко, але 13 березня 2024 року цей вердикт скасувала апеляційна інстанція.

Після ухвалення рішення минуло три доби, аж ввечері 17 березня 2024 року, як раніше повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, спеціально встановлена в автомобілі марки «Porsche Сayenne» уманського «положенця» Ігоря Сушкова апаратура зафіксувала його наміри на здійснення ліквідіції сина співзасновника «Юрінвест-Агро».

Умань затримання смотрящего

19 березня «Сушу» та нібито визначеного ним в якості кілера Богдана Козака «спакували» за підозрами в організації вбивства судді Гончарука (п.12 ч.2 ст.115 КК України) і незаконному обігу зброї (ч.1 ст.263 КК України).

21 березня Придніпровський райсуд Черкас взяв під варту обох фігурантів справи терміном на 60 днів. Вони поміщені у Черкаський слідчий ізолятор.

26 березня сторона захисту подала апеляцію на відповідні судові ухвали.

Додамо, що попри заяви «Суши», що він ніколи не мав будь-яких стосунків та взагалі не контактував із Гончаруком-молодшим, товариш останнього та, за сумісництвом, компаньйон суддівського батька в «Юрінвест-Агро» — Ігор Бессараб «під протокол» розповів іншу версію. За його словами, ще в 2019 році саме з приводу питання спірної ділянки на угіддях в селі Аполянка до нього телефонував і викликав «на килим» уманський «смотрящий».

Мовляв, ще тоді Сушков «сказав не проводити господарську діяльність на земельних угіддях в селі Аполянка Уманського району, причину не пояснив». Утім, навіть після такого «попередження» суперечка агропідприємців не була вичерпана, а спір навколо 3,1787 га загострився на тлі судових позовів восени-взимку минулого року. При цьому Бессараб заявив силовикам, що увесь цей час Володимир Мальченко «в спілкуванні неодноразово погрожував, вів себе зверхньо, нахабно та постійно перешкоджав господарській діяльності ТОВ «Юрінвест-Агро» на території села Аполянка Уманського району».

ДОДАТКОВО

8 квітня 2024

Суддя з Умані Василь Гончарук

19 березня поліція затримала в Умані двох чоловіків, яких підозрюють в підготовці замаху на вбивство судді. За інформацією з джерел 18000 у правоохоронних органах, йдеться про Василя Гончарука. Він – суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

Гончарук народився у селі Свинарка Уманського району. У 2002-2006 роках працював консультантом суду та помічником судді. З 2011 року – суддя, зокрема був заступником голови суду.

Фото з фейсбуку

У 2018 році Гончарук претендував на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Однак тоді Вища кваліфікаційна комісія суддів припинила його участь в конкурсі через невідповідність судді відповідним критеріям.

У рішенні комісії згадується, зокрема, різні втручання в роботу суду на той час, як Гончарук був там заступником голови, сумнівні земельні рішення на користь Свинарської сільради, де головою на той час був його батько, та майнові питання, пов’язані з місцем проживання судді та його родини у квартирі, записаній на тещу.

Про діяльність судді Василя Гончарука

Водночас коли Гончарук був претендентом на посаду в антикорупційний суд, у ЗМІ повідомляли, що він може приховувати рухоме майно. Він із 2015 року мав право користування автомобілем Toyota Camry 2013, що записаний на сестру — Ольгу Кернос, що працювала у Свинарській сільраді.

Витяг МВС на Ольгу Кернос

Також у 2020 році громадянка Діана Коркіянен зверталася до Вищої ради правосуддя із дисциплінарною скаргою і проханням перевірити набуття суддею та його родиною статків. Скарга була залишена без розгляду.

У 2023 Коркіянен знову звернулася із скаргою, цього разу щодо порушення вимог про несумісництво. У скарзі зазначається, що будучи суддею, Гончарук у 2019 році отримав право зайняття адвокатською діяльністю. 15 грудня Вища рада правосуддя відкрила справу за цією заявою.

У декларації за 2023 рік Гончарук вказав автомобіль HYUNDAI KONA, що набутий у спільну з дружиною власність у 2023 році, та 400 тисяч гривень готівки.

Зазначимо, що за інформацією видання “Судовий репортер”, суддя Гончарук – суддя без повноважень і судових рішень він не ухвалює із 2015 року.