Перейти к основному содержанию

У Чернівцях дівчина "на кухні" збирає дрони для ЗСУ

30.04.2024
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

У Чернівцях дівчина

У Чернівцях дівчина "на кухні" збирає дрони для ЗСУ

Віолетта Олійник самостійно навчилася робити безпілотні бомбардувальники й ударні коптери за інструкцією, замовляючи більшість деталей у Китаї.

Українка Віолетта Олійник із Чернівців, яка самостійно збирає безпілотники, відправила Силам оборони на фронт уже 71 дрон.

Про це вона написала на своїй сторінці у "Фейсбуці" 30 квітня.

Віолетта показала безпілотники з нової партії, зазначивши, що зібрала їх за інструкцією, наданою ініціативою "Дрон у кожний дім". За її словами, ці БПЛА можуть нести 1,5 кілограма корисного навантаження та мають дальність 17 кілометрів. Також дівчина відправила військовим семидюймові дрони-камікадзе й один восьмидюймовий бомбер. У коментарі вона зазначила, що 71 безпілотника одному підрозділу вистачить лише на 2-3 дні бойових дій, але це не привід припиняти роботу.

"Скоро вони працюватимуть, а в мене на черзі наступні дрони, і великі, і маленькі", — написала дівчина.

віолета олійник, дрони, бпла qkxiqdxiqzriddrant

В інтерв’ю від 28 січня Віолетта розповіла, що до повномасштабної війни працювала художницею-ювеліром, але вже більше ніж півтора року вона волонтерка: збирає кошти, купує речі на фронт і збирає БПЛА для підрозділу, де служать її батько та брат. Для того, щоб збирати дрони, вона пройшла спеціальний курс.

"Збирати дрон не важко. Для нього потрібні насамперед інструменти: паяльник, двосторонній скотч, кусачки, припій. Усі деталі здебільшого замовляю в Китаї. Якщо хлопцям на фронті дрон потрібен терміново, то деталі можна купити і в Україні, але це дорожче", — зазначила вона.

віолетта олійник, дрони, бпла

За словами Віолетти, на складання одного дрона йде один день, після чого його потрібно налаштувати за допомогою спеціальної програми на комп’ютері. Дрон-камікадзе з акумулятором обходиться майже в 17 тисяч гривень, а дрон-бомбер — близько 19 тисяч.

На публікацію Віолетти відреагувала керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська, зазначивши, що кожна людина може створити дрон для знищення ворожої техніки. За словами Берлінської, "дрони на кухні" — це її ідея, яка свого часу зазнала критики в мережі.

"На сьогодні 25 тисяч людей зареєстровано на наш курс "Народний FPV". Тисячі дронів ідуть на фронт, на десятки мільйонів доларів знищується російська техніка, запускаються виробництва, масштабується технологічна культура суспільства", — написала Берлінська.