Перейти к основному содержанию

ГУР: один з російських кораблів, які атакували в Криму 23 березня, критично уражений

25.03.2024
Опубликовано в Бизнес

За даними української розвідки, в ураженого корабля пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт.

У Головному управлінні розвідки Міноборони заявляють, що російський великий десантний корабель «Ямал», який атакували 23 березня, має критичні пошкодженні.

«За оцінками воєнної розвідки України, характер пошкоджень ВДК «Ямал» має критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт. Окупанти безперервно відкачують воду із ураженого корабля, який брав участь в анексії Криму, а з 2017 по 2023 рік перебував на ремонті», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в телеграмі.

У ГУР зазначають, що 23 березня в окупованому Криму було «успішне вогневе ураження» об’єктів Чорноморського флоту РФ – був атакований 13-й судноремонтний завод у Севастополі, де, серед іншого, був пришвартований великий десантний корабель ворога «Ямал».

Пізно ввечері 23 березня в окупованому РФ Севастополі, за даними кореспондента проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії», було чути щонайменше шість потужних вибухів.

Згодом у Збройних силах України повідомили, що Сили оборони уразили великі десантні кораблі «Ямал» і «Азов», центр зв’язку та кілька об’єктів інфраструктури Чорноморського флоту РФ. У Військово-морських силах зауважили, що у разі України Дмитро Плетенчук заявив, що у разі серйозних пошкоджень кораблів у Росії в строю може залишитися лише три ВДК.

Російська сторона цю інформацію не коментувала. Але підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що вечірня атака на Севастополь була «наймасовішою за останній час». За його словами, у центрі міста вибито скло, через попадання осколка ракети до будинку на Ялтинській загинув 65-річний севастополець, ще чотири людини поранені.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні минулого року очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Форум