Перейти к основному содержанию

Мати посадовця СБУ під час війни збудувала котедж та має елітну квартиру у столиці

03.05.2024
Опубликовано в Криминал

Читать на русском Read in English

Мати посадовця СБУ під час війни збудувала котедж та має елітну квартиру у столиці

Мати посадовця СБУ під час війни збудувала котедж та має елітну квартиру у столиці

Мати вагомого посадовця СБУ Анатолія Лойфа, який очолює підрозділ, що займається економічними питаннями, володіє елітною нерухомістю у столиці та передмісті на загальну суму понад 16 млн₴ Сама вона мешкає у Закарпатті та працює викладачкою мов у коледжі.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо».

Анатолій Лойф — це співробітник СБУ, який замінив на посаді Артема Шила, ексочільника так званого бізнес-підрозділу спецслужби. Згадок про Анатолія Лойфа у мережі майже немає, декларація посадовця закрита, отже побачити, яким майном володіє та користується СБівець, українці не можуть.

Журналісти дослідили статки родини Лойфа та виявило, що сам він не має жодного зареєстрованого на себе майна. Однак увагу привертає майно його матері Ганни, яка працює викладачкою французької та латинської мов у невеликому місті Берегове, що на Закарпатті.

Під час повномасштабного вторгнення, у червні 2023-го, мати посадовця придбала дві земельні ділянки у котеджному містечку Рославичі, що знаходиться у менш ніж 30 хвилинах їзди від Києва.

Нині на земельних ділянках у її власності стоїть майже добудований котедж.

 qkxiqdxiqzridqxant

Двоповерхові будинки без ремонту у цьому котеджному містечку продають нині від 235 тисяч доларів.

Водночас архітектор Олег Гречух оцінив вартість будівництва цього котеджу щонайменше у 150 тисяч доларів (близько 6 мільйонів гривень). Враховуючи те, що, за отриманими нами даними, земля під котеджем обійшлася матері у 270 тисяч гривень, загальна вартість цього об’єкту нерухомості може сягати 6,2 млн₴

Також Ганна Лойф ще у березні 2020-го придбала квартиру в столичному ЖК преміумкласу площею 155,6 кв. м.

Квартиру майже такої ж площі з ремонтом у цьому будинку нині продають за 850 тисяч доларів.

До речі, у тому ж будинку володіє квартирою дружина генерала СБУ Іллі Вітюка, про якого нещодавно розповідало «Слідство.Інфо».

На сайті з продажу нерухомості зазначено, що у березні 2020-го середня ціна за квадратний метр без ремонту складала 2400 доларів. Тобто ринкова вартість цієї нерухомості на момент купівлі була близько 370 тисяч доларів, або майже 10,4 млн₴

Цю квартиру відобразив Григорій Лойф, батько посадовця, у декларації за 2020 рік. Чоловік раніше працював на Закарпатській митниці. У документі він вказує, що квартира обійшлася Ганні Лойф всього за 3,9 млн₴ Тобто ціна, вказана у декларації, виглядає, як у 2,5 рази менша за ринкову.

Анатолій Лойф та його матір на дзвінки журналістів не відповіли.

У відповіді на запит щодо майна матері посадовця у СБУ стверджують, що мати Лойфа придбала лише землю під котеджем, натомість будівництво будинку профінансувала третя особа (ФОП) «для подальшого продажу та розподілу прибутку».

Щодо квартири у столичному ЖК преміумкласу, в СБУ зазначають, що ціна у 3,9 млн була ринковою на момент купівлі. А мати посадовця змогла придбати квартиру за рахунок продажу попередньої нерухомості, своїх заробітків та «власних багаторічних заощаджень».

Водночас, батько Анатолія Лойфа — Григорій, не декларував жодних заощаджень своїх або дружини у 2019 році.

Проте у декларації за 2020 рік зазначено, що Ганна Лойф як ФОП заробила понад 1 мільйон гривень. Справді, журналісти знайшли, що такий ФОП існує і надає освітні послуги. Щоправда, у відкритих джерелах немає інформації про репетиторку Ганну Лойф та її послуги. «Я взагалі уяви не маю, я не знаю про ФОП», — сказала «Слідству.Інфо» директорка Берегівського медичного Коледжу Мар’яна Гаал.

Нагадаймо, раніше «Слідство.Інфо» виявило, що дружина очільника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка заробила як ФОП 13,4 мільйонів гривень. Того ж року, коли жінка задекларувала такий заробіток, вона придбала квартиру у новобудові преміум-класу на столичному Печерську. Журналістам не вдалося знайти даних про те, як замовити юридичні послуги Юлії Вітюк. Сама вона відмовилася від коментарів.