Перейти к основному содержанию

Путін підписав закон про депортацію мешканців окупованих українських територій

29.05.2023
Опубликовано в Чиновники

путін

Російський президент Владімір Путін підписав закон, який дозволяє "примусове переміщення громадян" з територій, де російська влада запровадила воєнний стан.

Документ оприлюднено на російському офіційному порталі правової інформації.

Документом вносяться зміни до російського закону "Про воєнний стан". Зокрема, передбачається можливість "примусового та контрольованого переміщення громадян з відповідної території на території, на яких військовий стан не введений".

Наразі російська влада запровадила військовий стан на територій окупованих районів Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей України.

Читайте також: У Держумі хочуть конфіскувати готівку "під матрацами" у росіян

Водночас законом дозволяється проводити адміністративні затримання терміном до 30 діб на територіях, де введено військовий стан, у разі порушення обмежень, встановлених указами Путіна. За чинним російським законом "Про воєнний стан", громадяни можуть затримуватися терміном до 30 діб виходячи лише з підстав, встановлених федеральним законодавством.

Цей же закон вносить поправку, яка передбачає можливість проведення виборів на території, на якій запроваджено військовий стан, після відповідних консультацій ЦВК з Міноборони та ФСБ РФ.